Kali ini apa pula cerita pasal buah tradisi
Sarawak ya. . .
Haaaaa...
pernah dengar buah
bernama Ngkala atau Kala?
Apa. . . kitak sik pernah dengar?
Macam mana rupa. . . ?
Meh tengok sini. . .?
Buah Ngkalak aka Kalak
Sebenarnya banyak versi nama yang pnseri dapat. Memandangkan rasa buah
lagi penting dari nama panggilan
jadinya meh kita layan dulu
Apa cerita ngkala kali ini.
Rasa Buah?
Sedap. . . Lemak berkrim
seakan buah Avokado.
Cara Makan?
Perlu direndam terlebih dahulu
dalam air suam (suam2 kuku katanya)
dan dibiarkan beberpap minit
sebelum boleh dimakan.
So. . . Dah boleh makan ke?
Haaaa ini senang saja,
Setelah rendaman dibuat
dalam beberapa minit. . .
Cuba rasa bahagian bawah buah,
sekiranya isi/kulitnya lembut
Itu tandanya Ngkala siap
untuk di ngapppp. . .
Upssss. . . bismillah
jangan lupa ya!
Ooo ok. . .sedap sangat ke?
Yessss. . .
Buah bermusim ini
memang sedap.
Rasanya yang berlemak
Mmg sdp di makan
begitu saja.
Boleh juga kalu di makan
bersama nasi atau
dicicah kicap/pencicah.
Memang sangat terbaik.
Mana nak dapat?
Di Bumi bertuah. . .
Negeri Sarawak !
(Errrr...da ke lagi kat tempat lain,
ce kabo kalau ada ya)
* rupanya ada juga anak jati srawak tok, sik pandai makan buah tek.
Aduh rugi gilak tok...
Nyaman bah...
rugi nyo sik pandei makan.
No comments:
Post a Comment